עצרת זיכרון לשואה ולגבורה

עצרת זיכרון לשואה ולגבורה (הגדל)

טקס זיכרון לשואה ולגבורה נערך בכפר שמריהו, באודיטוריום וייל, בערב רביעי ה- 15.04.15.

70 שנים אחרי תום מלחמת העולם השנייה, אחרי האסון הכבד אשר שפקד את העולם כולו ואת העם היהודי בפרט, התכנסנו לאירוע קהילתי חשוב ומשמעותי.

נושא העצרת השנה "נולדו מהאפר" – סיפורן המרתק של שבע נשים, המגיעות למחנה הריכוז דכאו, הרות, מתגברות ויולדות ילדים בריאים. כולם נצלו מהתופת.

לאחר דברי פתיחה של תושב הכפר, אורי חנוך, הובאו קטעי סרט המספר את סיפורן של הנשים, מלווה במסכת של צעירי היישוב.

במהלך הערב הודלקו שבעה נרות לכבודן של שבע הנשים.

את הנר השישי הדליקה גב' חנה קליין, אחת מהבנות אשר נולדו בגטו, לזכר אמה.

דבר ראש המועצה, דרור אלוני:

מבוא:

תושבים ואורחים נכבדים ערב טוב, ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, אנו זוכרים ומזכירים את שישה מיליון היהודים, אשר נרצחו בשואה, ומכבדים את גבורתם של רבים, אשר לחמו והתנגדו לצורר הנאצי.

אבקש להודות לכל המשתתפים - למתנדבים ולצוות מרכז וייל, אשר תרמו מכישרונם ומזמנם למען ערב חשוב זה.

תודה והערכה מיוחדת לניצולי השואה, אשר מסכימים לחלוק עמנו את הכאב והזיכרון הקשה.

שיעור:

במהלך תקופת הבחירות, לפני כחודש ימים, נהגו פוליטיקאים ואנשי ציבור מידה של התלהמות, חלקה עם סממנים גזעניים.

על רקע זיכרון השואה וציון התקומה, בחרתי לקחת חלק בקמפיין אשר כותרתו: שונה אבל לא שונא. אתם מוזמים להצטרף.

סיפור השואה:

אורי חנוך, תושב ותיק בכפר שמריהו, מקדיש את חיו בשנים האחרונות להחזרת רכוש יהודי לבעליו ולחיזוק מעמדם של היהודים בארצות, אשר היו תחת כיבוש נאצי.

אורי נולד ב-1928 בקובנה, ליטא. באוגוסט 1941, הוכנסה משפחתו לגטו.

אורי, שהיה בן 13, החל לעבוד כשליח במשרד העבודה הגרמני. הוא גויס למחתרת ותוך סיכון חיים, גנב תעודות עבודה אשר אפשרו לרבים, לברוח מהגטו ולהצטרף לפרטיזנים.

בזמן אקציות הילדים הסתיר אורי את אחיו בן ה-9 במחבוא, ולמרות מכות קשות שספג, לא הסגירו, וכך דני, אחיו, ניצל ממוות. ביולי 1944 פונה הגטו והמעטים אשר נותרו בו אחרי האקציות, הועברו ברכבות משא לגרמניה, בדרך הורדו הנשים והילדים. זו הייתה הפעם האחרונה בה אורי ראה את אחותו ואמו. הגברים הוסעו למחנה הריכוז בדכאו.

העלייה לארץ:

ב-1946 עלה ארצה בעלייה בלתי לגאלית עם אחיו דני, אשר ניצל מאושוויץ.

אורי נשלח להכשרה בקיבוץ אלונים. מוכתר הקיבוץ היה אבי, ראובן רולניצקי, לימים אלוני, אשר עם חבריו קלט את הניצולים במסגרת עליית הנוער והכשירם לעבודה חקלאית ולשימוש בנשק.

אורי התגייס לפלמ"ח ולחם בשורות הגדוד הרביעי של חטיבת הראל, לשחרור ירושלים מהמצור. לאחר מכן שירת כקצין בצה"ל.

רוב ימיו היה תעשיין ומאז שפרש לגמלאות הוא עוסק בפעילות ציבורית.

אני מבקש להזמין את אורי חנוך לשאת דברים לפני מסכת הזיכרון, אשר הוכנה בעזרתו.

אודות אורי חנוך, אתר יד ושם

קטע מהסרט שהוקרן בטקס:

תודות:

לפנינה רבינוביץ, לנורית סרור ולצוות מרכז וייל: עדי, רונית, עירית, עופר ואבי.

לאורי ויהודית חנוך

למשתתפים: גלי האזה, לימור אברהם, שירי הרפז, ליאת מינץ, נוגה צוקר, אמיר חייט, אנאל מודעי, עדן הולין, מיה בן סירה, תמר אלוני, והילה שיניצקי.

יהי זכר הנספים בשואה ברוך.

לתמונות נוספות - לחצו כאן.

צלמים: מאיר פרוינליך ויוספה כהן.