לוח אירועים
דלג על לוח אירועים

אירועי היום

מדורות ל"ג בעומר

מדורות ל"ג בעומר (הגדל)

לפניכם הנחיות סביבתיות למדורות ל"ג בעומר, כפי שפירסם "המרכז לשלטון מקומי בישראל"

גם השנה כמו בכל שנה, יחגגו אלפים רבים את ל"ג בעומר סביב המדורות, אשר מהוות מקור שמחה לילדים ולמבוגרים. אולם, מדורות אלו עלולות לסכן את החוגגים ולזהם את הסביבה. שמירה על כללי בטיחות בסיסיים, תבטיח הנאה שלמה לחוגגים, לתושבים שבקרבת המדורות ותגן על הסביבה.

בבחירת מקום קיום המדורה יש להקפיד על שטח נקי וחשוף. אין להדליק מדורה בסמוך לשדה קוצים, או אזור מיוער ושיחים, תחת קווי טלפון וחשמל.

בסיום המדורה, הקפידו על כיבוייה המוחלט והשארת שטח המדורה נקי משאריות המזון ופסולת. לשם כך ישנם פחים המיועדים לכך.

מובאות לכם המלצות היכולות לצמצם את הנזק הבריאותי העלול להיגרם לחוגגים ולציבור התושבים כתוצאה משריפת חומרים מסוכנים ופלטת חלקיקים. חלקיקים אלו יכולים להיכנס לריאות עם כל נשימה אותה אנו לוקחים. מקווים שתבחרו להגביר את מודעות הציבור לסכנות הקיימות בחג.

1.      אין לשרוף חומרים כגון פלסטיק, ניילון, צמיגים  – אסור להשליך למדורה בקבוקי פלסטיק, פחיות, סכום חד פעמי מפלסטיק וקלקר. שריפתם של חומרים אלה גורמת לפליטה של חומרים מסרטנים ומלווים בריחות רעים.

2.      אין לשרוף צבעים, מלמין, פורמייקה וכדומה – חומרים אלו פולטים במהלך שריפתם חלקיקים המכילים  חומרים מסוכנים.

3.      אין לשרוף עצים צבועים בצבע או לכה.

4.      אין לזרוק למדורה ברזלים, זכוכית ואבנים – מוצרים אלו עלולים להתפוצץ מחומה של האש ולהוות סכנה ממשית לקרובים למדורה.

5.      אין לזרוק למדורה מוצרי אסבסט – שריפה של מוצרים אלו גורמים לשחרור חומרים מסרטים לאוויר.

6.      אין להעמיד את הקרשים לגובה, היות שהם עלולים לפול בעת התלקחותם ולגרום לפגיעות באלו הנמצאים בקרבת המדורה.

7.      מומלץ לגדר את המדורה באבנים על מנת שהאש לא תתפשט, האבנים יהוו גם מחסום לכניסת הילדים לשטח המסוכן.

8.      מומלץ לא לשב קרוב מאוד למדורה ולא בכיוון העשן – בכך נמנע משאיפת פיח, אפר ומזהמים נוספים.

הנחיות מטעם החברה להגנת הטבע:

מדורות צנועות, פחות צרות - עץ הוא משאב סביבתי ולכן רצוי לחסוך בו. גם קורות העץ בהן משתמשים לבנייה - מקורן בעצים חיים, וככל ששורפים יותר מהן - עצים אחרים נכרתים בכדי להכין קורות חדשות. רצוי לשרוף מוצרי עץ שונים שכבר אין בהם שימוש, כמו רהיטים שבורים וכדומה. מלבד החיסכון בעצים, מדורות צנועות מפחיתות את הזיהום ואת הנזק שבהתחממות כדור הארץ, וגם - יוצרות אווירה יותר אינטימית...

הימנעו מלכרות עצים חיים אך גם לא עצים מתים. לעצים מתים, במיוחד בסביבה מדברית, יש חשיבות במארג האקולוגי. למשל, הם משמשים מקום לינה לציפורים ומקום מסתור לחיות בר שונות.

איפה מבעירים? יש לבחור איזור חשוף שאין בו סכנת התלקחות אש לשטחים רחבים אחרים. שדות בור ושדות קוצים הם מקומות מועדים לפורענות. צריך לזכור כי אמנם יש שריפות שהן חלק בלתי נפרד מהמערכת הטבעית, אולם שריפות רבות הנובעות מרשלנות האדם, פוגעות באופן אנוש בצומח ובחי. מקומות המחיה של החיות נהרסים, וחלקן, בעיקר הקטנות שבהן, לא מסוגלות להימלט מאש המתפשטת במהירות.

איך בונים?  את בסיס המדורה כדאי לעשות בתוך גומה אותה חופרים באדמה. כך, שבסוף הבעירה ניתן לכסות היטב את האזור והפגיעה במקום כמעט ולא תהיה מורגשת. יש להציב אבנים מסביב למדורה, בכדי למנוע את סכנת ההתלקחות והתפשטות השריפה.

מה מבעירים? בל"ג בעומר עולה רמת זיהום האוויר בכל רחבי מדינת ישראל. הימנעו משריפת חומרים כמו פלסטיק וצמיגים, המגדילה בהרבה את רמת זיהום האוויר, דבר המסכן גם את הנמצאים ליד המדורה ובעיקר את המבוגרים יותר והתינוקות.

הצטיידו בכמות מים רבה המוקדשת למטרות כיבוי המדורה. יש להרטיב היטב את שרידי המדורה בכדי לוודא שכל שרידי האש כבויים.

נקו אחריכם את שאריות האוכל והפסולת שימו בפחים המיועדים לכך, על מנת לשמור על ניקיון השטחים הפתוחים, ולמנוע פגיעתה בחיות הבר.

בברכת חג שמח ומדורות בטוחות,          

קרנית גולדווסר, יועצת סביבתית למרכז השלטון המקומי 
כפיר כהן, סמנכ"ל מינהל משפט, רגולציה ובקרה    

 

עבור לתוכן העמוד