הסטוריה

ישראל דונסקי

ישראל דונסקי (הגדל)

בשנת 1949 פנתה קבוצה של יהודים יוצאי דרום אפריקה, ביזמתם של דוד וישראל דונסקי, לקרן קימת לישראל בבקשה לקבל קרקע למגורים. קרן קימת לישראל הפנתה את המעוניינים לרסקו, וזו הקצתה להם כעשרים מגרשים סביב לגבעה בכפר שמריהו שרחוב האורנים מכתר אותה. קבלת המגרשים הותנתה בבניית הבתים עליהם בתוך שנתיים.

בשנת 1953 הוקמה בשטח זה שכונה חדשה, שמקצתה משקים חקלאיים והיתר - בתי מגורים. שטח זה אוכלס בעיקר בידי עולים חדשים מדרום אפריקה, פקידי הסוכנות היהודית ומשרד החקלאות.

בשנ 1959 נבחר ישראל דונסקי לממלא מקום של חבר מועצה שהתפטר ובבחירות שהתקיימו ב-1965 נבחר דונסקי לראש המועצה, וכיהן בתפקיד זה עד שנת 1983.

סגנו בקדנציה הראשונה היה סם לוין, שעמד בראש הרשימה "לקידום הכפר". אלחנן רוזנברג נבחר לחבר המועצה בשנת 1973, ובן כהן נבחר באותה שנה לסגנו של ישראל דונסקי. גם מיכל (מרל) גוטמן, המייסדת והנשיאה הראשונה של ארגון המתנדבים הגדול "עזרה", כיהנה כחברה במועצה המקומית של כפר שמריהו.

יוצאי דרום אפריקה היו פעילים כמעט בכל תחומי הפעילות הציבורית בכפר, כגון ויצו, האגודה למען החייל, ועד בית הכנסת ופיתוח הספורט. הם היו שותפים ליוזמה להקמתם של בית הכנסת "היכל הבנים", ברכת השחייה ומגרשי הטניס. פתיחותם וסובלנותם החברתית של האבות המייסדים היקים, והאופי האירופי הליברלי של יוצאי דרום אפריקה תרמו להשתלבותם הטבעית לגמרי של שני חלקי האוכלוסייה לקהילה אחת הצועדת קדימה מתוך שיתוף פעולה מלא.

מידע נוסף באתר בית ראשונים - העלייה הדרום אפריקאית

הקמת בריכת השחייה, כפר שמריהו