תהלוכן האורן

טוואי התהלוכה או תהלוכן האורן, Thaumetopoea

עש נפוץ בכל הארץ וגורם למפגע קשה בחורשות, ביערות ובחצרות פרטיות, שבהם גדלים עצי אורן.

זחלי טוואי התהלוכה ניזונים ממחטים של עצי אורן למיניו, בונים קינים מִמשִי וחיים בקבוצות של כמה עשרות.

הזחל מכוסה בשערות צהובות אותן הוא משחרר כאשר הוא חש באיום. שערות אלה גורמות לדלקת עור מגרדת ("ספדת האורנים"), ועלולות לגרום גם לדלקת עיניים חריפה שתוצאותיה הלא נעימות ניכרות במשך שבועות אחדים.

בשדה, הארס יכול להיות פעיל מעל ל- 10 שנים לכן מומלץ להיזהר מקינים ישנים של הטוואי.

הבוגרים מעופפים מספטמבר עד אוקטובר, הם פרפרי עש אפורים.

מוטת כנפיה של הנקבה: כ- 40 מ"מ ושל הזכר כ- 30 מ"מ, הביצים מוטלות בגלילים על מחטי אורן, אורך הגליל כ- 5 ס"מ ומספר הביצים יכול להגיע לכ- 200.

לאחר כחודש וחצי, הזחלים מגיחים, וחיים במשותף בקן המשי .

משך הזמן עד להתגלמות הוא כ- 4 חודשים, בסוף מרץ לאורך אפריל, יורד הזחל בדרגה שישית לקרקע ומתגלם, לאחר כחמישה חודשים מגיחים הבוגרים, אך חלקם ממשיכים בתרדמה לעוד שנה עד מספר שנים.

איך לטפל ולמנוע פגיעות?

על פי חוק העזר לכפר שמריהו (מניעת מפגעים) התשס"ח-2008, פרק י"ב: למי שיש עצי אורן בחצרו, חובה לבצע טיפול מקדים.

כדי שההדברה תהיה יעילה, עליה להתבצע בתחילת החורף, בדרך כלל בחודש נובמבר, באמצעות הזרקות לגזע העץ.

החוק מחייב טיפול בכל עצי האורן שבתחום השיפוט שלנו. המועצה מטפלת בכל העצים הציבוריים, ופונה לתושבים לשתף פעולה כנדרש בחוק העזר ולבצע הדברה לעצי האורן שבחצר ביתם בהתאם להוראות שמנפיקה המועצה לתושבים. פקחי המועצה יבצעו אכיפה כנגד תושבים שלא יבצעו הדברה לעצים שבחצר ביתם כנדרש בחוק.

לתאום מדביר מוסמך: ברק אריאלי 054-4901628

היה והעץ כבר נגוע, צריך לטפל בעץ בטיפול סיסטמי, לאחר מכן להסיר את הענפים הנגועים בקני הזחלים ולשרוף באש.

את סביבת העץ אפשר לשטוף בזרם מים חזק, על מנת להשקיע שאריות של שערות ארס.

טיפול בעץ נגוע יעשה על ידכם ובמימון מלא של בעל הנכס.

איך להתגונן?

עץ נגוע - חשוב לא לטלטל את הענפים

בגדים ארוכים לא עוזרים נגד השערות הארסיות, שכן הן זעירות וחודרות דרך הבגדים

סרטון הסברה - תהלוכן האורן בישראל, המשרד להגנת הסביבה:

לשאלות ומידע ניתן לפנות ל אביב זמיר- מנהל מחלקת אחזקה

shefa@kfar.org.il         , 09-9506699